02E72213

Veelgestelde vragen (FAQ)

Vragen over import

Wat is tijdelijke invoer?

Met tijdelijke invoer kunnen goederen uit niet-EU-landen ingevoerd worden in het douanegebied van de Europese Unie, zonder invoerrechten te betalen. Goederen die ingevoerd zijn mogen tijdens het verblijf geen verandering ondergaan. Deze goederen dienen in dezelfde staat, zoals ze ingevoerd zijn, weer uitgevoerd te worden.

Wat is actieve veredeling?

De regeling actieve veredeling maakt het mogelijk om goederen afkomstig uit niet-EU-landen tijdelijk in te voeren in het douanegebied van de Europese Unie om te bewerken, verwerken, vernietigen of te herstellen. Bij invoer onder de regeling actieve veredeling hoeven er geen invoerrechten betaald te worden. Na bewerking, verwerking of herstel kunnen de goederen weer uitgevoerd worden uit de EU.

Wat is een importdocument? (inklaring)

Een importdocument is een document waarmee goederen, die afkomstig zijn uit niet-EU-landen, in het vrije verkeer van de Europese Unie gebracht kunnen worden. Deze handeling wordt ook wel inklaren genoemd.

Waarom moeten mijn goederen ingevoerd worden wanneer ik importeer vanuit landen buiten de Europese Unie?

Doordat goederen ingevoerd worden weet de Europese Unie welke goederen de EU binnenkomen. Door het invoeren van goederen bij import kunnen er invoerrechten en btw geheven worden.

Door te beschikken over een oorsprongscertificaat (Certificaat van Oorsprong of EUR.1) kan er een verlaging of zelfs vrijstelling van invoerrechten van toepassing zijn. Een vergunning artikel 23 kan ervoor zorgen dat u bij invoer van de goederen geen btw meer hoeft te voldoen, maar dat deze verlegt worden naar de periodieke btw-aangifte.

 

Naar het overzicht van veelgestelde vragen