Verhoex Douane Service

Importeren uit Turkije, hier dient u rekening mee te houden!

- via deze website

Importeren-uit-Turkije

Gaat u goederen importeren uit Turkije? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden op het gebied van douane. U dient namelijk in het bezit te zijn van de juiste documenten om aanspraak te kunnen maken op een vrijstelling of een verlaging van de invoerrechten. Maar laten we bij het begin beginnen.

De inklaring

Wanneer u goederen uit Turkije gaat importeren zoals bijvoorbeeld kleding of meubels dan dienen de goederen in het vrije verkeer van de Europese Unie gebracht te worden. Deze handeling noemen we ook wel het inklaren van de goederen. Dit kunt u doen via een douane-expediteur zoals Verhoex. Hiervoor is een factuur nodig met daarop het gewicht en de waarde van de goederen. Ook is er een goederencode nodig. Aan de hand van de indelingsregels worden goederen ingedeeld in het douanetarief.

Het ATR-certificaat voor vrijstellingen van invoerrechten

Met het ATR-certificaat wordt de herkomst van de goederen aangetoond. Dit douanedocument wordt uitsluitend gebruikt bij de import en export van goederen tussen de Europese Unie en Turkije. Bij het importeren van de goederen in de EU dient u een ATR-certificaat te overleggen, dit toont dan aan dat de goederen van Turkse herkomst zijn. Dit heeft vervolgens het voordeel dat u vrijstelling kunt krijgen op invoerrechten in de EU.

Het ATR-certificaat dient aangevraagd te worden bij de Turkse leverancier en dient ondertekend te zijn door de Turkse douane.

Een EUR.1 certificaat als uitzondering

Voor bepaalde producten kan het noodzakelijk zijn een EUR.1 certificaat aan te leveren bij de import van goederen uit Turkije. Voor de meeste goederen is een ATR certificaat voldoende, alleen voor landbouwgoederen en sommige staalproducten is er dus een uitzondering. Hiervoor dient u in het bezit te zijn van een EUR.1 certificaat om een verlaging op de invoerrechten te verkrijgen. Houd hier rekening mee.

Vergunning artikel 23 bij invoer in de EU

Wanneer u regelmatig van plan bent goederen te importeren uit Turkije of andere niet-EU-landen kunt u ook eens kijken naar een vergunning artikel 23. Hiermee hoeft u niet direct de btw te voldoen bij invoer. De btw wordt dan verlegd naar de periodieke btw-aangifte. Wilt u hier meer over weten? Dan neem even contact met ons op hierover.

Voor vragen of ondersteuning bij het importeren uit Turkije kunt u bij ons terecht. Neem dan contact op met onze specialisten.

Naar het nieuwsoverzicht