Verhoex Douane Service

Handelsakkoord EU-Singapore, profiteer van verlaagde invoerrechten

- via deze website

Handelsakkoord-EU-Singapore-profiteer-van-verlaagde-invoerrechten

Exporteert of importeert uw bedrijf naar of uit Singapore? Let dan even goed op. Op 21 november 2019 is het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Singapore in werking getreden. Hiermee is het mogelijk om te profiteren van verlaagde invoerrechten. Singapore heeft sinds 21 november de invoerrechten op producten uit de Europese Unie afgeschaft. Daarnaast heeft de Europese Unie de invoerrechten op producten uit Singapore afgeschaft. Ook zijn technische en non-tarifaire handelsbelemmeringen weggenomen.

Hoe profiteert u van verlaagde invoerrechten bij handel met Singapore

Profiteren van verlaagde invoerrechten kan door de preferentiële oorsprong van uw goederen aan te tonen door afgifte van een oorsprongsverklaring. Onderstaand gaan wij hier dieper op in.

Profiteer van verlaagde invoerrechten bij import

Om te kunnen profiteren van de verlaagde invoerrechten is bij het importeren van goederen uit Singapore de preferentiële oorsprong noodzakelijk. U dient aan te tonen dat het bij de oorsprong van uw goederen gaat om preferentiële oorsprong Singapore. Dit kan enkel door een oorsprongsverklaring opgesteld door de leverancier (exporteur) uit Singapore en geplaatst op een factuur of handelsdocument. Indien de factuurwaarde hoger is dan € 6.000,- dient de oorsprongsverklaring voorzien te zijn van een UEN.

Unique Entity Number (UEN)

Exporteurs uit Singapore die een oorsprongsverklaring opstellen waarbij de waarde hoger is dan € 6.000,- dienen gebruik te maken van het Unique Entity Number (UEN). Dit is een code die uitgegeven wordt door de ACRA voor elk bedrijf in Singapore. Dit is een zeer belangrijk nummer voor een onderneming in Singapore omdat het gebruikt wordt door alle overheidsinstanties om een bedrijf te identificeren.

Laat uw klanten profiteren van verlaagde invoerrechten bij import in Singapore

Exporteurs van goederen uit de Europese Unie mogen bij export naar Singapore zelf een oorsprongsverklaring afgeven. Echter zijn hier een aantal vereisten aan verbonden.

Vereisten oorsprongsverklaring afgegeven in de EU

Het zonder vergunning afgeven van een oorsprongsverklaring kan alleen wanneer het gaat om een bedrag van € 6.000,- of minder. Gaat het om goederen van preferentiële oorsprong uit de EU met een hoger bedrag dan dient u in het bezit te zijn van een vergunning toegelaten exporteur. Het vergunningsnummer vermeldt u in de oorsprongsverklaring. De oorsprongsverklaring is 12 maanden geldig vanaf het moment van afgifte.

Vervangen van oorsprongsverklaring in de EU

Ook is mogelijk om het oorsprongsdocument in de EU te vervangen, wanneer uw goederen (gedeeltelijk) worden doorverkocht onder douanetoezicht.

Heeft u ten aanzien van bovenstaande vragen of hulp nodig bij de handel met bedrijven in Singapore? Neem dan gerust contact met ons op voor documenten en advies.

Naar het nieuwsoverzicht