Verhoex Douane Service

Goede voorbereiding noodzakelijk, Nederland wordt hard getroffen bij Brexit

- via deze website

Brexit_lnkd

Nederland is de grootste agro-exporteur naar het Verenigd Koninkrijk, jaarlijks wordt er alleen al voor ongeveer 2 miljard aan groente en fruit geëxporteerd. De verschillende Brexit-scenario’s kunnen de Nederlandse agrarische export behoorlijk verstoren.

Wanneer het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat zonder goede afspraken wordt Nederland, op het Verenigd Koninkrijk zelf en Ierland na, het hardst geraakt volgens het IMF. Een harde Brexit kost Nederland wellicht 0,7 procent van het nationaal inkomen. Het Verenigd Koninkrijk en Ierland gaan er beide 4 procent op achteruit. De Europese Unie gaat er in totaal 1,5 procent op achteruit, dit komt neer op een verlies van ongeveer 200 miljard euro. Wanneer er een handelsakkoord bereikt wordt zal een zachte Brexit de Europese Unie 0,8 procent verlies van het Europese bbp opleveren.

Uit een korte poll van MKB-Nederland komt naar voren dat een derde van de ondernemers nog niet aan voorbereiding doet, een derde is al bezig en nog een derde heeft alle nodige maatregelen al getroffen. Een goede voorbereiding op de Brexit is van belang om problemen te voorkomen, bereid u dus goed voor op onder andere de volgende zaken:

Certificaten, licenties en autorisaties
Zijn uw activiteiten afhankelijk van certificaten, licenties en autorisaties afgegeven door de Britse autoriteiten of organisaties binnen het Verenigd Koninkrijk, dan zijn deze na de Brexit niet meer geldig. Deze certificaten, licenties en autorisaties dienen overgedragen te worden aan organisaties of autoriteiten binnen de EU27, of u moet nieuwe aanvragen.

Douane, btw en accijns
Zaken doen met het Verenigd Koninkrijk wordt een stuk complexer op het gebied van Douane en btw procedures. Wanneer u zaken doet met het Verenigd Koninkrijk na de Brexit dan dient u nu al kennis te nemen van de procedures en regels die van toepassing zijn na de Brexit, vooral wanneer u geen ervaring heeft met handelen met derde landen.

Regels van oorsprong
Na de Brexit worden onderdelen in uw producten afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk niet meer gezien als EU-onderdelen. Dit kan dus van invloed zijn op het verkrijgen van een verlaging van de invoerrechten wanneer u producten verhandelt met landen waarmee de EU een handelsovereenkomst heeft. Controleer dit goed en behandel VK-onderdelen als niet van oorsprong zijnde.

Goederencodes en tarieven
Kijk naar wat u nodig heeft om goederencodes en tarieven te bepalen. Een goederencode is een code met 10 cijfers waarmee producten ingedeeld zijn. De goederencode geeft u inzicht in het tarief van invoerrechten en (overzichten van) andere regelingen die gelden bij de in- en uitvoer van goederen, wanneer u handelt met derde landen zoals het Verenigd Koninkrijk na de Brexit. 

Authorised Economic Operator (AEO)
Het belangrijk om na te gaan of u, of uw entiteiten al aangemerkt zijn als Authorised Economic Operators (AEO’s). Dit levert u onder andere minder fysieke- en documentcontroles op en voorrang bij controles als uw bedrijf toch geselecteerd is.

Naar het nieuwsoverzicht