Verhoex Douane Service

Exporteren naar China, waar begin je?

- via deze website

Exporteren-naar-China-waar-begin-je-verhoex-douane-service

Wil je goederen gaan exporteren naar China? Weet je niet waar te beginnen? Hoe kom ik aan informatie? Welke partijen kunnen mij daarbij helpen? Hoelang duurt het traject en wat gaat het mij kosten? Dit zijn allemaal bekende zaken die door je hoofd spelen en die vragen om een soort gestructureerde aanpak. Het voortraject is nu juist waar je de winst kan behalen!

Inventarisatie bij het exporteren naar China

Verdieping in de producten die je wilt gaan exporteren naar China is van groot belang. Laten we beginnen bij de goederencode. Wereldwijd worden alle goederen ingedeeld met een goederencode ook wel HS code genoemd.

HS code

Alle soorten HS codes kunnen worden gevonden in de nomenclatuur. Deze HS code bepaalt overal ter wereld de mogelijke heffingen, vergunningen, beperkingen die jouw deal uiteindelijk duurder kunnen maken dan verwacht. Zorg daarom altijd dat je op de hoogte bent van de douane classificatie (HS) van je goederen.

Als voorbeeld in deze case nemen we de mobiele telefoon, geclassificeerd onder “8517 12 00 00 telefoontoestellen voor cellulaire netwerken of voor andere draadloze netwerken”. Onderstaande vereiste zijn gebaseerd op deze HS code.

Dual-use of toch niet?

Vergeet niet om ook te kijken naar niet-fiscale maatregelen die zelfs nog grotere risico’s met zich meebrengen bij export naar China en waardoor je je bedrijf misschien wel vroegtijdig kunt sluiten. Een voorbeeld hiervan is de wet op strategische goederen die gebruikt kunnen worden voor andere doeleinden als door jou bestemd. Deze goederen noemen we goederen voor tweeërlei gebruik, ook wel “dual-use” goederen genoemd. Hierbij is van belang dat je je realiseert aan wie je de goederen verkoopt en dat je weet wat ze ermee gaan doen. Onderstaande vragen kunnen je hierbij helpen.

 • Productrestricties
  Wat wordt er verzonden?
 • Restricties eindgebruik
  Hoe wordt het gebruikt?
 • Restricties eindgebruiker
  Wie gaat het gebruiken?
 • Bestemmingsrestricties
  Waar gaat het naartoe?

Afspraken tussen jou en de Chinese importeur (incoterms)

Zorg er ten alle tijden voor dat je op voorhand weet wie verantwoordelijk wordt voor welke stap in de keten. Uit de Incoterms blijkt wie de kosten en risico’s draagt per proces in de gehele keten. De leveringscondities dienen ook contractueel te zijn vastgelegd middels de afgesproken Incoterm inclusief de plaats van levering. Deze plaats van levering wordt in de praktijk vaak vergeten op de factuur waardoor het voor een declarant erg lastig wordt de douanewaarde op een juiste manier te berekenen.

In totaal zijn er 11 verschillende Incoterms mogelijk met betrekking tot internationale handel. Lees ook eens het artikel Incoterms uitgelegd, waarin leveringscondities kort behandeld worden.

China Compulsory Certificate (CCC of 3C certificaat) 

Als exporteur is het van belang dat je ook op de hoogte bent van wat er vereist is aan de kant van je klant, de importeur. Dit kan van wezenlijk belang zijn of jouw goederen de grens wel over komen in China. Wist je bijvoorbeeld dat je geen gerepareerde elektronica, ook wel “refurbished goods” genoemd, mag importeren in China? Voor de meeste elektronische goederen dien je zelfs een CCC of 3C (China Compulsory Certificate) certificaat aan te vragen. De CCC is te vertalen als “Verplichte Certificering China” en is een kwaliteit keurmerk voor de Chinese markt. Deze CCC kan alleen door de producent van het product overlegd worden en dit klinkt makkelijk, maar probeer binnen de grote elektronica giganten maar eens de juiste persoon of afdeling te vinden die dit certificaat kan overhandigen.

O certificaat

Ander voorbeeld is de export van hightech producten naar China, deze producten eisen een O certificaat. Dit document dien je op bestemming China aan te vragen. Een O certificaat is een automatische importvergunning voor elektronicaproducten en is verplicht door de Chinese Douaneautoriteiten. De doorlooptijd van dit certificaat is al 5 dagen, waar je dus van op de hoogte moet zijn als verkopende partij.

CIQ approval 

Een CIQ-invoervergunning laat zien dat uw producten zijn getest, voldoen aan Chinese normen en dat u in aanmerking komt om uw producten in China te importeren. Hetzelfde geldt hier voor de doorlooptijd en geldigheid gezien de CIQ (China Inspection & Quarantine) goedkeuring zelfs maar 1 maand geldig is na afgifte. Houdt hier rekening mee in de totale doorlooptijd van order plaatsing tot levering om eventuele kosten ter plaatse die je niet in de hand hebt te voorkomen.

Doorlooptijden

Wij zijn in Nederland gewend geraakt aan snelle doorlooptijden, 24 uur support en alles kan redelijk vlot opgepakt en geregeld worden. Ik weet niet of je wel eens in China bent geweest? Nou vergeet maar snel dat dit hetzelfde werkt als in het “oh zo geordend” Europa. In China zijn ze nog niet op het niveau van onze verwachtingen dus dit soort zaken kosten veel meer tijd.

Als voorbeeld bij het exporteren naar China moet je rekening houden met een gemiddelde doorlooptijd van 5 tot 9 dagen om goederen vrij te maken bij de Douane. Als je dit vergelijkt met Nederland waar, bij een goede voorbereiding en aanstelling van een professionele douane-expediteur, je goederen binnen enkele uren vrijgemaakt kunnen zijn.

Inzetten van partners

Ben je van plan om alles zelf te regelen? Kan ik dit überhaupt? Zorg ervoor dat je verschillende partijen contacteert om advies en prijsinformatie in te winnen. Voor de douaneafhandelingen kan Verhoex jou voorzien van services en advies. Daarbij kunnen wij jou ook informeren over de benodigde certificaten, vergunningen en zorgen voor de juiste btw-afdracht mocht dat nodig zijn bij het exporteren naar China.

Zorg dat je voor de export naar China goed geïnformeerd en voorbereid bent, des te meer garantie op een happy end.

Naar het nieuwsoverzicht