Verhoex Douane Service

Export naar niet-EU-landen groeit sterker dan naar EU-landen

- via deze website

Verhoex-export-niet-eu-landen-groeit-sterker-dan-eu-landen

Volgens recent gepubliceerde cijfers van het CBS groeit de export van Nederland naar niet-EU-landen sterker dan de export naar EU-landen. De waarde van de export naar niet-EU-landen nam in 2017 met 16 procent toe ten opzichte van het jaar ervoor. De export naar EU-landen name toe met 8 procent.

De export naar niet-EU-landen ontwikkelt zich sinds 2008 bijna ieder jaar beter dan de export naar EU-landen. De waarde van de export naar niet-EU-landen lag in 2017 ongeveer 56 procent hoger dan het niveau in 2008. Bij de export maar EU-landen gaat het om een percentage van 26 procent tegenover 2008.

Nederlandse exportwaardeSnelst groeiende niet-EU bestemmingen.
De Nederlandse export naar Zuid-Korea groeide het hardst in 2017 met een exportgroei van 52,6% tegenover 2016, grotendeels gaat het om de groei van gespecialiseerde machines. Daarop volgt Rusland met een exportgroei van 29 procent. Hierbij gaat het om zowel uitvoer als wederuitvoer. Van de EU-landen is Portugal het snelst groeiend, met een exportgroei van 18,4 procent.

Met Zuid-Korea heeft de EU een handelsakkoord afgesloten. Bedrijven die handelen met Zuid-Korea zijn verplicht om een vergunning Toegelaten Exporteur aan te vragen. Met betrekking tot Rusland zijn er nog steeds sancties van kracht. De economische sancties die de EU heeft ingesteld lopen momenteel tot 31 juli 2018.

Snelst groeiende exportbestemmingen 2017Exporteert u ook naar landen buiten de EU en heeft u hiervoor douanedocumenten nodig? Neem dan contact met ons op, onze specialisten helpen u graag verder.

Naar het nieuwsoverzicht