Verhoex Douane Service

Brexit: actuele situatie

- via deze website

Brexit-actuele-situatie-verhoex-douane-service

Op 29 maart 2019 wees het Britse Lagerhuis het terugtredingsakkoord voor de derde keer af. Kort daarna op 10 april hebben de overige lidstaten van de EU uitstel aan het Verenigd Koninkrijk verleend. De Brexit is daarmee uiterlijk uitgesteld tot en met 31 oktober 2019.

In de tussentijd is Theresa May afgetreden als premier van het Verenigd koninkrijk en is het land verwikkeld in nieuwe verkiezingen. Hunt en Johnson zijn hoogstwaarschijnlijk de kandidaten die kans maken om May op te gaan opvolgen. Boris Johnson lijkt favoriet te zijn na de eerste stemronde binnen de Conservatieve Partij, hij behaalde 114 stemmen. Jeremy Hunt komt op de tweede plek met 43 stemmen. De nieuwe leider van de partij wordt op 22 juli bekendgemaakt.

Transitieperiode bij instemming met akkoord

Het Britse parlement heeft ook nog de mogelijkheid om eerder dan de gestelde datum uit de EU te treden. Wanneer dit gebeurt en het Britse parlement stemt in met het Brexit akkoord, dan zal op de daaropvolgende dag de transitieperiode ingaan. De overgangsfase zal dan duren tot en met 31 december 2020. Gedurende deze periode blijven alle wetten en EU-regels van kracht. Naast dit alles is het zelfs nog mogelijk om deze overgangsperiode te verlengen met twee jaar tot en met 31 december 2022.

Verenigd Koninkrijk niet voorbereid op no deal-Brexit

Ook is het nog mogelijk dat er tot 31 oktober 2019 geen akkoord wordt gesloten waardoor het een no deal-Brexit wordt op deze datum. Na deze datum volgt er dan geen overgangsperiode. Uit een uitgelekte notitie van het Britse kabinet blijkt dat het Verenigd Koninkrijk nog niet klaar is voor een no deal-Brexit. Het zou volgens de uitgelekte notitie minimaal vier tot vijf maanden kosten om de grenscontroles op orde te krijgen voor de Brexit.

Volgens de rijksoverheid werkt de regering hard aan het beperken van de overlast van een no deal-Brexit. Het is uiterst belangrijk dat de bedrijven en instellingen zich blijven voorbereiden op de mogelijke scenario’s.

Naar het nieuwsoverzicht