Verhoex Douane Service

Achteraf afgeven EUR.1 en EUR.MED certificaat (issued retrospectively) mogelijk?

- via deze website

Achteraf afgeven eur.1 en eur.med certificaten mogelijk

Wellicht heeft u het wel eens meegemaakt dat het niet mogelijk was om EUR.1 certificaat op te laten maken voordat de goederen uitgevoerd werden. In dat geval is het mogelijk om alsnog achteraf een EUR.1 certificaat of een EUR.MED certificaat af te geven. Hier zijn echter wel strikte voorwaarden aan verbonden.

In het Handboek Douane wordt gemeld dat in alle preferentiële regelingen waarbij gebruik gemaakt wordt van een EUR.1 of een EUR.MED certificaat het achteraf afgeven van een certificaat alsnog mogelijk is. Dit is echter enkel mogelijk wanneer het gaat om een vergissing, onopzettelijk verzuim of bijzondere omstandigheden waardoor er geen certificaat bij uitvoer afgegeven kon worden. In alle andere gevallen wordt een verzoek tot afgifte achteraf door de douane afgewezen. Ter verduidelijking geven we even twee voorbeelden.

Voorbeeld 1: afwijzing verzoek afgifte achteraf

Stel dat u twee zendingen per week heeft naar Zwitserland. Het gaat om 1 zending op maandag en 1 zending op woensdag. Op dinsdag worden de twee EUR.1 certificaten aangevraagd bij de Kamer van Koophandel, en beide worden op woensdagochtend bij de douane aangeboden. De zending van maandag die reeds in Zwitserland is met een verzoek voor afgifte achteraf met een administratieve reden. Een administratieve reden valt niet onder een vergissing, onopzettelijk verzuim en is ook geen bijzondere omstandigheid.

Het verzoek tot afgifte achteraf zal worden afgewezen in dit geval, met als gevolg dat over de zending van maandag in Zwitserland invoerrechten betaald dienen te worden.

Voorbeeld 2: acceptatie verzoek afgifte achteraf

Het kan ook voorkomen dat een exporteur simpelweg niet over de kennis beschikt met betrekking tot de preferentiële materie en dus onbewust geen EUR.1 certificaat heeft overhandigd. Daarna krijgt de exporteur het verzoek van de koper om een EUR.1 certificaat alsnog te overhandigen. In dit geval gaat het over onopzettelijk verzuim door het gebrek aan kennis. Hierdoor is het mogelijk dat het verzoek tot afgifte achteraf wordt geaccepteerd, met als resultaat dat er geen invoerrechten afgedragen hoeven te worden in het land waar de goederen zijn geïmporteerd.

Heeft u besloten om een verzoek te doen tot afgifte van een certificaat achteraf? Houd er dan rekening mee dat slechts de exporteur van de goederen of zijn gemachtigde vertegenwoordiger een verzoek tot afgifte achteraf kan indienen. Het verzoek dient ingediend te worden bij de ambtenaren van het douanekantoor van uitvoer.

Heeft u vragen over het achteraf afgeven van certificaten? Neem dan contact op met een van onze specialisten. Ook kunt u Verhoex machtigen om als gemachtigde vertegenwoordiger een verzoek tot afgifte achteraf in te dienen.

Naar het nieuwsoverzicht